Kaj Flemming Nielsen

Kaj Flemming Nielsen

Dette øjeblik i tiden

Jeg blev født 1952 og har en lang karriere som amatørkunstner bag mig, men er siden oktober 2017 startet som fuldtidskunstner og har sammen med min hustru åbnet eget atelier og galleri, Galleri Tidsrum, hvorfra vi driver vores kunstneriske aktiviteter.

Geometriske mønstre i samspil med farvernes rumlige egenskaber er udgangspunktet for mine malerier. I princippet er der ingen grænser for, hvilke teknikker, materialer og virkemidler, jeg anvender. Mit mål er at skabe oplevelser af tid og rum – ikke blot ved at iagttage billedet på lærredet, men også ved at befinde sig i rummet, inden for hvilket billedets sfære hersker. Hvordan giver et billede på et fladt lærred en oplevelse af tid og rum? Som et spejl – tænker jeg. Ja, jeg forestiller mig, at betragteren spejler sig i mønstrene og farverne lige netop nu, mens han eller hun befinder sig i dets rum. Dette øjeblik i tiden.

I et spejl afhænger det sete af, hvem der spejler sig. Sådan er det også med mine malerier. Betragteren ser sig selv i sine omgivelser i netop det øjeblik, han ser. Spejlbilledet er imidlertid ikke naturalistisk i almindelig forstand, men forekommer abstrakt og udvikler sig, mens det betragtes. Når jeg maler, går det meste af tiden med at ”kigge motivet ud” efterhånden som det udvikler sig for at nå det mål, jeg har sat mig om, at motivet skal være lige så uudgrundelige som en solopgang eller en solnedgang – de to øjeblikke i døgnet, hvor tid og rum er åbenbare.

Mit mål er ambitiøst, og jeg når det aldrig; men jeg håber, mit publikum vil fornemme noget om tiden, rummet og sig selv i malerierne – illustreret i mønstre og farver.

Jeg maler naturalistiske billeder af dette øjeblik i tiden, som vi alle er en del af – efter min bedste evne.

Se alle Kajs malerier her.